top of page

Kapalı alan -topraksız- safran üretimi *indoor saffron*

  • Mehmet Köseoğlu
  • 28 Oca
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 30 Oca

  • Topraksız dikey safran üretiminde bilinmesi gerekenler

Kapalı alan dikey safran üretimi için öncelikle bir kapalı alana ihtiyaç var. Kapalı alanı etkileyen faktörler yapacağınız ekim büyüklüğüne göre belirlenir.

Kolay işçilik açısından 4 kat ranza yüksekliği geçilmemelidir. Ama yerden kazanmak adına mak 6 kat ranza yapılabilir.

Seralar safran üretimi için uygun değildir çünkü nem ve ısı kontrolünü sağlamak hem pahalı hem mümkün olmaz.


  • Safran yetiştirmeye başlamadan önce kapalı alanın hazırlanması

Safran yetiştirmeye başlamadan önce odanızın hazır olması gerekli. Öncelikle uygun ve yetiştireceğiniz safran adedine göre ranzalar yapılmalı. Yüksek nem sebebi ile paslanmaz, galvaniz ya da boyalı demir ranzalar tercih edilmeli.

Sonrasında m/2 başına düşen safran soğan adedinize göre ışıklandırma seçilmeli.

En önemli kısım havalandırma sistemi! Verimli bir yetiştirme için havalandırma çok önemli. Hem iç hava sirkülasyonunu hem de dış hava (taze hava) sağlayabilecek, gerektiğinde bunların karışımını odaya verebilecek emiş damperli bir iklimlendirme gerekli.

Soğan büyütme aşamasında sulama gerekliliğinden dolayı büyütme yapacağınız soğan adedine göre bir sulama tankı seçilmeli.

Zemin ve yan duvarların beton olması odada nemi sağlamak ve muhafaza etmek adına önemli!

Evet, artık odanıza safranlarınızı yerleştirmeye hazırsınız...



  • Safranların raflarınıza yerleştirilmesi ve hasat

Safranlarınızı m/2 başına belirlenen adetlerde viyoller içinde ya da direk raflarınızın zeminine yerleştirebilirsiniz.

Safran hasatı boyunca kesinlikle ve kesinlikle soğanlarınız su ile temas etmemeli. Su ile temas soğanlarınızın köklenmeye yönelmesine yani çoğalma aşamasına geçmesine sebep olur. Bu da verimde ciddi bir azalma olarak size geri döner.

Safran soğanlarımızı raflara yerleştirdikten sonra yaklaşık 1 aylık bir süre boyunca soğanların büyümelerini gözlemleriz. ortalama 15-22 gr aralığındaki bir soğandan 3 sproat elde ederiz. Her bir sproat ortalama 3 çiçek verir. Her çiçek de ortalama 3 stigma sağlar. Yani bir soğandan 9 çiçek ve 27 stigma elde ederiz. Tabii bunlar yaş stigmalar olacak ve daha sonra kurutacağız.

Soğanlardan çıkan sproat ların yaklaşık 15 cm ye kadar büyümesini gözlemlemeliyiz. Bu süre zarfında odanızda istenilen sıcaklık ve nem değerlerini sağlamanız gerekli. Sproatlar sadece soğandan aldığı besin ve havadan aldığı nem ve ışıklarınızdan aldığı enerji ile büyüyecek. Kesinlikle hasat aşamasına kadar herhangi bir besleme yapılmayacak.

1 ayın sonunda sproat larınız yaklaşık 15 cm boya ulaşacak. Evet artık çiçekleri görmeniz an meselesi... 3-4 gün içinde raflarınızın tamamı mor çiçeklerle dolacak.

Mor çiçeklerin uçları belirmeye başladığında ertesi gün hasat yapacağınızı anlamanız gerekir. En verimli hasat ve sağlıklı stigma lar için çiçekler açmadan toplanması önemli. Hasat sırasında oda sıcaklığınızın istenilen değerde olması erkek organların sporlama yapmadan stigmaları toplamanız açısından önemli.

Mor çiçeklerinizi soğanı tutarak yukarı doğru asılıp uzun gövdeleriyle toplarsanız bir sonraki çıkacak çiçek i,çin de rahat bir yol açmış olursunuz.

Not: Toplanan çiçeklerin ısınmadan bir saat içinde hasat edilmesi yani stigmaların çiçeklerden toplanması önemli. Topladığınız stigmaların super negin diye adlandırılan en kaliteli safran sıfında adlandırılması için beyaz ve sarı kısımlar olmadan sadece kırmızı kısım olarak hasat edilmesi önemli!!! İlerleyen dönemlerde bunlar ile ilgili görseller de paylaşacağım.

Hasat yaklaşık 3 hafta sürecek, bu süre zarfında odamız yine istenilen değerlerde olmaya devam edecek ki kalan çiçekler de çıkmaya devam etsin.

Hasat sonrası en fazla 1 hafta içinde soğanlarınızı çoğalma için gerekli toprak türevi karışımın içine almanız önemli. Tebrikler çiçeklerinizi hasat ettiniz.



  • Toplanan stigma ların kurutulması

Toplanan stigmalarınızı hamur kağıt, kumaş vb zeminler üzerinde direk güneş ışığı almayan kapalı alanlarda oda sıcaklığında yaklaşık 12 saatte kurutabilirsiniz. Kesinlikle endüstriyel kurutma fırınları kullanmayın. Gereken nemi kaybederek stigma larınız kırılgan bir yapıya bürünür ki bunu istemiyoruz.

Kuruyan stigmaları ağzı kapalı bir cam kavanozda 2 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz. Direk gün ışığı almayan dolaplarda tutmak daha sağlıklı.



  • Soğanlarınızın bir sonraki sene için hazırlanması ve çoğalma evresi

Hasat sonrası artık soğanlarınızı toprak türevi karışımlara alma vakti...

Hazırladığımız karışım soğanların çoğalması için çok önemli. Gerekli zamanda gerekli besinleri vererek safran üretiminin en önemli kısmı olan soğan çoğaltma aşamasını tamamlayabiliriz. Karışıma soğanları 15 cm derinlik olacak şekilde dikmeliyiz. Dikim öncesi bitkinin besinleri doğru şekilde alabilmesi için gerekli makro elementleri toprağa vermek önemli. Blog da bu tür detaylara yer veremiyorum çünkü işimin tüm inceliklerini paylaşmam ticari açıdan uygun olmuyor. Beni anlayışla karşılamanızı rica ediyorum. Ticari kaygıları bir kenara bıraktığımız ortam uygun olursa seve seve her şeyi paylaşabilirim ama o zaman ne yazık bu zaman değil. Web sayfamız üzerinden desteğe ihtiyaç duyarsanız benimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

evet, kaldığımız yerden devam edelim. Artık soğanlarınız toprakta ve uygun beslenme programı ile büyüyüp çoğalacak. Gözlemlemeniz gereken şey yeşil ot benzeri yaprakların çıkması. bu yaprakların büyümesi doğru yolda olduğunuzun göstergesi. Yapraklar 20 cm ye ulaşması yaklaşık 20 gün alacak. Bu süre zarfında 2 kere besleme yapacağız. Beslenme sulama ile yapılacak. Her sulamada m/2 ye yaklaşık 3-4 litre su vereceğinizi varsaymalısınız. Tabii bu değerler odanızın nem ve sıcaklık değerlerine göre değişkenlik gösterebilir. Kuzey yarın küre için konuşursak yapraklarınız şubat ayı sonunda maksimum büyüklüğe ulaşmış olacak (yaklaşık 30 cm). Evet hala doğru yoldasınız, yapraklarınız büyüdü ve hepsi hala yeşil. Bu aşamada sarı yaprak görmemiz bir sorununuz olduğu anlamına gelir. Aşırı sulama ya da yetersiz sulama söz konusu demektir. Acil çözüm üretmelisiniz. Mart sonuna kadar sarı yaprak istemiyoruz!

Yapraklar sararmaya başladıktan sonra artık besin vermemizin bir anlamı kalmıyor ve de ışıklarınızı artık kapatabilirsiniz çünkü fotosentez sona erdi.



Bugünlük bu kadar arkadaşlar. Sorularınız var ise bana ulaşabilirsiniz. Blogda safran ile ilgili bilgi vermeye devam edeceğim.


Sağlıcakla...

bottom of page