top of page

Aeroponik sistem ile kapalı alanda safran üretimi

  • safboxcomtr
  • 8 Haz
  • 2 dakikada okunur

Merhaba, Bugün sizlere kapalı alanda safran yetiştiriciliği hakkında biraz daha bilgi vermek istiyorum. Öncelikle kapalı alanda ilk senemizi tamamladığımızı memnuniyetle belirtmek isterim.

Çok güzel tecrübeler edindik. Sizlerle belirli ölçüde paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle yanlış bir algı oluştu bunu düzeltmek istiyorum. Kapalı alanda safran üretiminde toprak kullanılıyor, tamamen topraksız değil ama klasik tarıma göre çok daha farklı ve safran özelinde bir toprak karışımı kullanıyoruz.

Safran yetiştiriciliğindeki evrelerle başlamak istiyorum. Safran yaşam döngüsü aşağıdaki evrelerden oluşur:

  1. Uyku periodu

  2. Kuluçka

  3. Filizlenme

  4. Çiçeklenme

  5. Hasat

  6. Yaprak sekansı


Her evrede bu evrelere özel sıcaklık, nem ve ışık değerlerinin olduğunu unutmayalım. Doğru şekilde tamamlanan evrelerde %100 başarı elde etmek içten bile değil.


Satın aldığınız soğanlarla başlayacağınız üretim macerasında uyku periodu tamamlanmış olarak gelen soğanlar olacağı için bu aşamayı atlamış oluyorsunuz.


Kuluçka evresinde safran soğanlarınızın ilk filizleri vermesini bekleriz. Filizleri görmeye başladığımız ilk 2 hafta sonunda artık yapay ışıklandırma ile filizlenme evresine resmen geçmiş bulunuyorsunuz. Kuluçka evresinde soğanlarımız karanlık ortamda gelişim göstermeli, ışık olmamalı.


Filizlenme evresinde istediğimiz yaklaşık 1 aylık dönemde sproud yani filizlerin yaklaşık 15 cm boya ulaşması. Unutmamalıyız ki hasat sonuna kadar asla ama asla soğanlarımızı su ile buluşturmuyoruz. Gerekli tüm besin ve enerji soğanın kendisinde mevcut. Sizin yapmanız gereken sadece gerekli ortam koşullarını (nem ve sıcaklık) sağlamak.


Filizlenme evresinin sonunda artık çiçeklenme evresine geçiyoruz. Bu evrede 1-2 gün sıcaklıkları mümkün ise 10 santigrat dereceye kadar düşürebilirsek, bitkiyi strese sokup çiçeklenmeyi teşvik edebiliriz. Ama yapmadığımız durumda da çok sorun teşkil etmez.


Kapalı alanda safran üretiminde çok daha verimli hasat, çok daha kolay işçilik elde ederiz. Safran yapraklarının çıkmadan sadece çiçeklerin çıkmasını bekleriz ki bu da bize hasat sırasında büyük kolaylık sağlar. Çiçek hasatı sırasında çıkan yapraklar her zaman kazara koparılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Koparılan her bir yaprak, gelecek sene elde edeceğimiz yavru soğanlara giden bir besin kanalıdır ve yavrularının besininden çalmak anlamına gelir.

Bu sebeplerle kapalı alanda yapılan safran yetiştiriciliğinde her sene hem safran hem de gerekli büyüklükte safran soğanları elde edebiliriz.


Kapalı alanda yılda 2 safran hasatı ve 1 kez de soğan hasatı yapabiliriz.


Hasat esnasında dikkat etmeniz gerekenlerin en başında hasat edilen çiçeklerin bekletilmeden hemen ayrıştırılması. En önemli nokta da kesinlikle ama kesinlikle endüstriyel fırınlarla kurutma yapmamamız!

Safran oda sıcaklığında 12 saat gibi bir sürede ideal nemini koruyarak kurumalıdır. Kurutma işlemi sonrası safran kuru ama esnek olmalı, kırılgan bir yapıda olmamalıdır.


Evet sevgili yetiştiriciler, bugün için sizlerle paylaşacağım bilgiler bu şekilde. Uzun zamandır aktif değildim blog da ama bundan sonra size safran yetiştiriciliğiyle alakalı daha çok bilgi vereceğim.

Esenlikler diliyorum.


 
 
bottom of page